Fluitend de zomer door!

Fluitend de zomer door 

Zomer… langer licht, (met) zonder jas naar buiten, zon, warmte, zand tussen je tenen, de geur van zon op je huid en in je haren en heerlijk buiten zijn. Het zijn zomaar wat associaties die ik heb met de zomer.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde staat het element Vuur centraal in de zomer. Wat ook met hitte in verband gebracht wordt en met hele Yange (actieve) energie. Die hitte is een factor om rekening mee te houden.

In dit artikel de nodige tips om je hoofd ‘cool’ te houden en enorm van de zomer te genieten!

1. Er is jawel een “nationaal hitteplan”. Ik wilde je hem niet onthouden :-).  Droge ambtelijke teksten doe ik je niet aan. Claudia de Breij vertelt het in dit filmpje een stuk aantrekkelijker. Omdat lachen nou eenmaal sowieso gezond is!

2. Het is verleidelijk om op een smoorhete dag de koelkast open te trekken en een zo koud mogelijk drankje te nuttigen of een ijsje uit de diepvries vandaan te trekken. Korte termijn verfrist het ongetwijfeld. Je spijsvertering is er alleen echt niet blij mee. Het vuur van je spijsvertering gaat een stuk harder branden om te compenseren en dat geeft…. meer hitte. Wil je toch een verfrissend drankje drinken? Kies voor bijvoorbeeld Muntthee of groene thee. Dit heeft een verfrissende werking. Je kunt dit ook heel goed lauw drinken als je dit wil. Niet voor niets wordt Muntthee elders waar het zeer warm is zoveel gedronken.

3. Als jij of je kind dan toch eens een koud ijsje wil, maak het eens zelf.  Puur natuur zonder toevoegingen en geraffineerde suikers. Ik maakte het laatst zelf met aardbeien, mango en galiameloen. Heerlijk! Steeds een laagje gepureerd fruit in een ijsvormpje even in de diepvries en dan het volgende laagje erop. Gelijk ook een leuke zomerse activiteit om met (je) kinderen te ondernemen.

4. Ga regelmatig naar buiten. Door zonlicht maak je vitamine D aan. Vermijd de heetste tijd tussen 12.00 en 14.00, maar geniet bijvoorbeeld van een ochtendwandeling wanneer het vaak nog prima toeven is buiten.

5. Is het ontzettend warm en weet je niet meer waar je het zoeken moet? Neem een voetenbadje. Zijn je voeten koeler, dan heb jij het ook gelijk minder warm. Je kunt indien van toepassing ook lekker mee spetteren in het zwembadje wat je voor je kinderen opzet. Eventueel nog wat waterpistolen toevoegen en je hebt behalve koelte ook nog een leuke middag.

6. Pas je tempo aan. In warme landen heeft men niet voor niets siësta. In Nederland gaan we vaak in het zelfde tempo door, een recept voor oververhitting en vermoeidheid. Rek je planning uit en doe alles iets langzamer.

7. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat je je temperatuur kunt beïnvloeden door je gedachten. Heb je het dus heel warm, denk aan en visualiseer naar hartelust koude dingen.

8. Geïnteresseerd in voeding volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde en ga je op vakantie? Dan wil ik je dit leuke artikel van Vijf Elementen Voedingsspecialist Juttta  van harte aanbevelen.

Mooie zomer gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *