Gezond de herfst door

Met kleurige bladertapijten, steeds kalere bomen, regen en lagere temperaturen is het duidelijk herfst. Bekeken vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde, staat deze periode voor verval. Het verval maakt deel uit van de levenscyclus, de seizoenen zoals ieder jaar en geven dus weer voedingsbodem voor ontwikkeling en groei.De kracht van de herfst is dan ook naar binnen keren. Een prima tijd dus om tijd te besteden aan gezond de herfst doormeditatie,  zelfreflectie en bewust tijd nemen voor jezelf.

Ga ook zeker lekker naar buiten voor een wandeling. Frisse lucht en beweging zijn goed voor je! In de herfst is de wind vaak aanwezig, via de nek en schouders komt dat al gauw binnen. Zorg dus voor een lekker warme sjaal om je nek warm te houden en zeker als je gevoelig bent voor wind, draag een pet of muts.

 

Tips bij verkoudheid

In de herfst ligt een verkoudheid al gauw op de loer. Voel je het opkomen? Een goede tip is verse gemberthee. Je maakt deze eenvoudig door heet water op een schijfje verse gember (liefst biologisch) te schenken. Let op, gebruik wel verse gember en geen gemberpoeder. Gemberpoeder werkt sterk verhittend, terwijl gember verwarmend werkt. Tevens werkt het slijmoplossend. Je kunt er eventueel wat honing in doen om de keel te verzachten.

Zit je neus al flink verstopt en kun je daardoor niet slapen? Een oud huismiddeltje is een gesneden ui in je slaapkamer zetten, het zorgt ervoor dat je beter kunt ademhalen. Een klein druppeltje pepermuntolie op je kussensloop wil ook helpen om beter te kunnen ademen en dus te slapen.

 

Eet met de seizoenen meepompoenen

Voeding is altijd een belangrijk aandachtspunt als het om gezondheid gaat. Probeer ‘s morgens eens met een warme maaltijd te beginnen. Dat kan havermoutpap of boekweitpannenkoeken zijn, maar ook soep, of restjes van de avond ervoor. Daarnaast is het aan te raden om met het seizoen mee te eten. Omdat we veel groente en fruitsoorten tegenwoordig het hele jaar door kunnen consumeren, weten we vaak niet meer wat er bij het seizoen hoort. Enkele typische herfstproducten zijn koolraap, koolrabi, paksoi, pastinaak, pompoen, rode biet, rode kool, venkel, postelein, wortels, peer, appel en mandarijn.

 

Hooikoorts?

Niet iets waar je in de herfst snel bij stil zou staan, maar wist je dat juist de herfst een heel goed moment is om te starten met het behandelen van hooikoorts door middel van Shiatsu? De traditionele chinese geneeskunde kent vijf elementen, te weten hout, vuur, aarde, metaal en water. Aan deze elementen zijn onder andere de seizoenen en organen gekoppeld. Metaal hoort bij de herfst, net als de longen. De longen kunnen optimaal behandeld worden in de herfst. En laat deze nou vaak een belangrijke schakel zijn in de behandeling van hooikoorts.

Ik wens je een prachtige gezonde herfst!

 

 

Genoten van dit artikel? Voel je vrij het te delen (met bronvermelding) of te reageren. Schrijfster van deze blog is Leonie Ritman – Oost, shiatstherapeute, freelance pilates docente, masseur en trotse moeder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.